Bezinková šťáva by ve vaší domácnosti neměla chybět

Bezinky rostly dříve na každé mezi, velmi často jste je mohli vídat v polních úvozech a na okraji lidských sídel, ve volné přírodě byly bohužel mnohdy svědkem černých skládek, kam lidé odváželi starý nábytek a vysloužilé spotřebiče. Plody bezinek byly ovšem také zdrojem chlapecké zábavy: Za socialismu byly mezi dětmi v oblibě tzv. flusačky vyrobené z verzatilek a jako projektily sloužily například kousky gumy. A kdo měl možnost získat širší ocelovou trubičku, chodil sbírat zralé bezinkové kuličky a dětská „válečná střetnutí“ tak dosahovala svého vrcholu.

sirup z bezinek

Dnes už se po černých skládkách i flusačkách „slehla zem“, za odkládání odpadu na černé skládky navíc hrozí vysoké pokuty, ale to neznamená, že by končila i éra bezinek. Ba právě naopak.

Černý bez je jedním z nejzdravějších keřů, které u nás rostou, podobně jako např. šípková růže. K léčivým účelům se využívá především květ a plody, květ dokonce někteří lidé obalují a smaží jako velmi chutné řízky. Bezinková šťáva Nakliceno.cz je také zdrojem vitamínu C, provitamínu A a dalších antioxidantů, které pomáhají obnovovat tělesné buňky a prodlužovat a zkvalitňovat lidský život.

bezinkový květ

Bezinkovou šťávu si můžete vyrobit sami, pokud ovšem budete mít kvalitní přírodní zdroj, anebo ji lze zakoupit ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Podstatné je, aby šlo o černý bez v BIO kvalitě a aby byly plody zpracované šetrným způsobem a bez přidaného bílého rafinovaného cukru a syntetických konzervačních látek.

Bezinkovou šťávu můžete směle přidávat jako dochucovadlo k obilným kaším, hodí se zejména na kaše z ovesných, jáhelných či quinoových vloček. Dále se hodí ke zmrzlinovým pohárům, k palačinkám, k výrobě sladkých nepečených zákusků a samozřejmě k naředění filtrovanou vodou. Vodu používejte raději z kohoutku, pokud ji přefiltrujete kvalitním filtrem, bude mnohem přínosnější, než voda stáčená do PET lahví.